Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is niet meer dan normaal dat er met de nodige regelmaat oudere gebouwen die nog in het straatbeeld zijn terug te vinden worden opgeknapt. Steeds meer mensen vinden het ook interessanter om een oudere woning op te kopen en te laten verbouwen dan een volledig nieuw exemplaar te gaan bouwen. Dit kan zeker en vast een interessante keuze zijn, maar je moet er wel rekening mee houden dat je voor gebouwen van het jaar 1993 en er voor krijgt af te rekenen met een verplichte asbestinventarisatie. Pas op het ogenblik dat deze inventarisatie is gebeurd is het immers mogelijk om de vereiste omgevingsvergunning te verkrijgen. Ben jij ook van plan om je oudere woning te verbouwen of te slopen en heb je daarvoor een asbestinventarisatie nodig? Lees dan snel verder en kom alles te weten over asbestsanering evenals de vereiste asbestinventarisatie die er aan voorafgaat.

De verschillende soorten asbestinventarisatie

We maken op vlak van asbestinventarisatie een onderscheid tussen 3 verschillende mogelijkheden. In eerste instantie is er bijvoorbeeld de type 0. Dit is eigenlijk geen volwaardig onderzoek. De resultaten die voortkomen uit een asbestinventarisatie als deze kunnen dan ook niet worden gebruikt voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Dat is wel het geval wanneer er een asbestinventarisatie type A of type B wordt uitgevoerd. Het verschil tussen beide onderzoeken zit hem in de wijze waarop de inventarisatie gebeurt. Bij het type A gebeurt deze aan de hand van licht destructief werk terwijl dit bij type B behoorlijk uit de hand kan lopen. Deze laatste vorm van asbestinventarisatie wordt dan ook pas uitgevoerd op het ogenblik dat er een sterk vermoeden bestaat dat er in de diepere constructie van de woning nog asbesthoudende materialen zijn terug te vinden.

De kosten van asbestinventarisatie

Er is op vlak van asbestinventarisatie geen sprake van een vastgestelde kostprijs. Dit betekent dat de prijs die in rekening wordt gebracht niet alleen afhankelijk is van het soort inventarisatie (type 0, type A of type B), maar ook van het bedrijf dat de inventarisatie uitvoert. Is deze bijvoorbeeld in jouw directe omgeving gevestigd of niet? Dit maakt een structureel verschil op vlak van voorrijkosten. Deze kosten mogen met een gemiddelde van tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer misschien niet zo aanzienlijk lijken, toch kunnen ze op het einde van de rit behoorlijk hoog oplopen. Los van deze voorrijkosten is het in ieder geval mogelijk om rekening te houden met de onderstaande richtprijzen voor wat het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie betreft:

 

  • Asbestinventarisatie type 0: gemiddeld zo’n 150 euro incl. BTW
  • Asbestinventarisatie type A: gemiddeld zo’n 350 euro incl. BTW
  • Asbestinventarisatie type B: gemiddeld tussen de 675 & 1.525 euro incl. BTW

Wat is asbestsanering en welke kosten zijn er aan verbonden?

Wanneer we het hebben over asbestsanering spreken we eigenlijk over het vrij maken van een woning die mogelijks is belast met asbesthoudende materialen. Wanneer het gaat om niet-hechtgebonden asbest brengt deze namelijk een zeer aanzienlijk risico met zich mee voor de gezondheid van de mensen die in het huis woonachtig zijn. Door enkele verplichtingen op te leggen wil de overheid deze toch zeer belangrijke risico’s proberen aan banden te leggen. Ondanks het feit dat het dus bijzonder interessant is om een asbestsanering uit te laten voeren is het helaas wel zo dat er enkele niet onaanzienlijke kosten aan verbonden zijn. Wij hebben deze verschillende kosten alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Bij het verwijderen van asbest is het verstandig om ook direct de isolatie te regelen mocht dat nog niet in orde zijn. Denk bijv.: aan vloerisolatie kosten.

Asbest verwijderen uit golfplaten:

 

Asbest verwijderen uit golfplaten 1 – 10 vierkante meter Gemiddeld 680 euro
Asbest verwijderen uit golfplaten 11 – 20 vierkante meter Gemiddeld 810 euro
Asbest verwijderen uit golfplaten 21 – 30 vierkante meter Gemiddeld 860 euro
Asbest verwijderen uit golfplaten 31 – 50 vierkante meter Gemiddeld 930 euro

Asbest verwijderen uit een ruimte:

 

1 ruimte tot 35 vierkante meter Gemiddeld 1.075 euro
2 ruimtes tot 40 vierkante meter Gemiddeld 1.175 euro
3 ruimtes tot 50 vierkante meter Gemiddeld 1.475 euro
2 ruimtes tot 70 vierkante meter Gemiddeld 1.725 euro
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog