Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

asbestinventarisatieBen je eigenaar van een gebouw welke werd gebouwd voor het jaar 1994? In dat geval ben je, je er ongetwijfeld van bewust dat je voor het slopen of verbouwen van het huis verplicht bent om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Is deze reeds uitgevoerd, maar heb je er voor gekozen om de verbouwingen of slopingswerken even uit te stellen? In dat geval is het altijd belangrijk om rekening te houden met de geldigheidstijd van een asbestinventarisatierapport. Wij vertellen je hier graag alles over wat je moet weten op deze pagina!

*Tip:
→ Wat zijn de exacte kosten van een asbestinventarisatie voor jou? Vul hier het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en kies de beste deal.

Wat is een asbestinventarisatierapport?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven is het bij huizen die werden gebouwd voor 1994 altijd vooraleer er verbouwingen of slopingswerken uitgevoerd kunnen worden verplicht om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Op welke manier deze inventarisatie verloopt is afhankelijk van de situatie. We onderscheiden op dit vlak namelijk een asbestinventarisatie type A waarbij er gebruik wordt gemaakt van gewoon, eenvoudig licht materiaal van het type B waarbij er werkelijk zeer destructief te werk kan worden gegaan.

Eender om welk type asbestinventarisatie het gaat, er zal door door het gecertificeerde bedrijf altijd een rapport worden opgemaakt waarin de bevinden worden beschreven. Dit rapport kan over een zeer basic inhoud beschikken, maar kan ook heel wat uitgebreider zijn. Zo kan niet alleen het soort asbesthoudend materiaal worden beschreven. Wat bovendien ook te denken van de plaats waar ze is vastgesteld, de hoeveelheid en ga zo maar door. Uiteindelijk zullen alle bevindingen samen in een asbestinventarisatierapport worden gegoten welke cruciaal is voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Hoelang is een asbestinventarisatierapport geldig?

Het is bijzonder belangrijk om er rekening mee te houden dat het rapport dat wordt opgemaakt na de asbestinventarisatie niet voor altijd geldig blijft, in tegendeel. Een dergelijk rapport beschikt dan ook over een geldigheidsduur van 3 jaar. Wanneer deze termijn is overschreden en er toch verbouwingen of slopingswerken moeten worden uitgevoerd is het belangrijk om het rapport te laten actualiseren. Het is belangrijk dat dit gebeurt, maar voor de eigenaar van de woning kan het wel de nodige nadelen met zich meebrengen. Het is namelijk zo dat dit voor de nodige vertraging kan zorgen op het ogenblik dat er asbest wordt vastgesteld. Om er zeker van te zijn dat dit je verbouwingsplannen niet in het gedrang brengt is het dan ook altijd een vereiste om het rapport tijdig te laten actualiseren.

Waarom geldt er slechts een beperkte geldigheidsduur?

Het feit dat het rapport dat wordt opgemaakt naar aanleiding van de asbestinventarisatie niet blijvend geldig is, is te wijten aan verschillende factoren. Allereerst is het bijvoorbeeld zo dat er door de jaren heen het één en ander kan veranderd zijn. Misschien is er bijvoorbeeld ergens wel schade ontstaan waardoor het risico bestaat dat er (meer) asbestvezels vrij kunnen komen. Of misschien zijn er wel reeds onbewust enkele materialen uit het huis verwijderd die asbesthoudend waren en ga zo maar door. Het komt ook vaak voor dat eigenaars van een oudere woning wel het plan hebben om verbouwingen uit te voeren, maar deze plannen uiteindelijk toch niet doorzetten. Om er zeker van te zijn dat er nooit asbesthoudende materialen over het hoofd worden gezien is het altijd belangrijk om over een actueel en dus maximaal 3 jaar oud asbestinventarisatierapport te beschikken.

Wie moet het asbestinventarisatierapport actualiseren?

Rest er eigenlijk nog één vraag, namelijk wie er geschikt is om jouw bestaande asbestinventarisatierapport te actualiseren. Net zoals het opstellen van een nieuw rapport dient dit ten allen tijde te gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Alleen zij zijn immers gemachtigd om vast te stellen waar er zich asbesthoudende materialen in de woning bevinden, hoeveel dat er zijn en ga zo maar door. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, op het ogenblik dat je verbouwingen wenst door te voeren aan je woning die ouder is dan het jaar 1994 is het altijd noodzakelijk om over een actueel asbestinventarisatierapport te beschikken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog