Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een asbestinventarisatie moet gedaan worden om het asbest in en rondom je woning in kaart te brengen. Dit wordt gedaan voorafgaand aan saneringen, maar ook bijvoorbeeld aan sloopwerkzaamheden, aan het te koop zetten van een woning of aan verbouwingen. Wordt er asbest geconstateerd, dan wordt dit netjes in een rapport vastgelegd. Ook zal er worden bepaald welk type asbest er aanwezig is en waar het zich bevindt. Een asbestinventarisatie laat je dus uitvoeren als je vermoed dat er asbest in je woning aanwezig is. Hier lees je alles over de valkuilen en de veelgemaakte fouten wat betreft dit onderzoek.

De verkeerde inventarisatie laten uitvoeren

Er zijn drie verschillende gangbare asbestinventarisatie onderzoeken die je kunt laten uitvoeren. Deze zijn allen verschillend van prijs en geschikt voor andere situaties. Als je het verkeerde onderzoek uit laat voeren, bijvoorbeeld omdat je te veel met de prijs bezig bent, kan dit uiteindelijk betekenen dat je meer betaalt. De drie verschillende onderzoeken, de prijzen en de situaties waarin je ze gebruikt worden hier beneden toegelicht. Omdat er alleen asbest aanwezig is in woningen met een bouwjaar tussen de 1945 en 1994 komen alleen deze gebouwen hiervoor in aanmerking.

  • Onderzoek type 0: dit onderzoek kost je inclusief btw gemiddeld €175. Daarmee is dit de goedkoopste optie. Er wordt met het blote ook gekeken of er ook asbest aanwezig is en dit is dan ook een visuele beoordeling. Je kunt dit type onderzoek gebruiken als je een woning wilt gaan kopen en deze wilt laten inspecteren op asbest, of als je met een verbouwing bezig wilt gaan en toch echt zeker wilt weten dat er zich geen asbest in je woning bevindt.
  • Onderzoek type A: dit onderzoek wordt vaak gedaan als opvolger van onderzoek type 0, maar je kunt hier direct op overgaan. Het waarneembare asbest in je woning wordt volledig in kaart gebracht, er wordt een monster genomen en onderzocht en je krijgt een uitgebreid rapport van de conclusies. Dit onderzoek wordt dus gedaan als je al zeker bent dat er asbest in je woning aanwezig is. Je betaalt gemiddeld €375 en kunt het rapport gebruiken om een sanering in gang te zetten.
  • Onderzoek type B: dit type onderzoek wordt altijd gedaan naar aanleiding van de conclusies tijdens onderzoek type A. Als er wordt vermoed dat er zich ook op plekken die niet direct zichtbaar zijn asbest bevindt, zoals onder de dakpannen, in de schouw of in de muren, dan wordt dit onderzoek uitgevoerd. Er moeten dan breekwerken plaatsvinden vaak op moeilijk te bereiken plaatsen, dus de prijs gaat snel omhoog. Voor dit type onderzoek ben je gemakkelijk €1500 kwijt en soms ook meer.

Het is dus belangrijk dat je direct met onderzoek type A begint als je duidelijk bewijs nodig hebt van de aanwezigheid van asbest in je woning. Het type B onderzoek kan hier dan op volgen. Onderzoek type 0 kan alleen bewijzen dat er geen asbest aanwezig is en dat is in een aantal situaties niet voldoende.

Geen gecertificeerd bedrijf uitkiezen

Asbest is een zeer schadelijke stof en de microscopische vezels die los kunnen komen en die jij in kunt ademen kunnen je grote gezondheidsproblemen opleveren. Het is dan ook niet vreemd dat asbest alleen door iemand met de juiste certificeringen verwijderd mag worden. Ook een asbestinventarisatie moet gedaan worden door iemand die hier de juiste opleiding en kennis voor heeft. Dit kun je controleren door te vragen naar het SC-540 certificaat. Deze wordt uitgegeven als iemand de Cursus Deskundig Inventariseerder Asbest heeft afgerond. Bij twijfel kijk je naar de datum en de geldigheid. Dit certificaat moet namelijk elke zoveel jaar worden vernieuwd.

Zelf aan de slag gaan

Het is nooit verstandig om je eigen inventarisatie proberen te maken en zelf te bepalen of er asbest in je woning aanwezig is of niet. Daarnaast is het ook geen goed idee om daarna zelf actie te ondernemen en het asbest te verwijderen. Als je vermoedens hebt dat er asbest in je woning aanwezig is, dan is dit de tijd om de specialisten in te schakelen. Alleen deze kunnen met zekerheid zeggen of je gelijk hebt en ook hoe schadelijk dit asbest is. In sommige gevallen mag je het vervolgens zelf verwijderen en afvoeren, maar doe dit nooit voordat er een asbestinventarisatie gedaan is.

Te laat actie ondernemen

Iedere woningeigenaar is verantwoordelijk voor het asbest op zijn of haar erf en binnenshuis. Je bent verplicht om alle asbest dat in contact staat met de buitenlucht te laten verwijderen vóór 2024. Doe je dit niet, dan zal je een boete riskeren en zal je gedwongen worden toch actie te ondernemen. Het is dus geen slecht idee om nu al een inventarisatie in te plannen. Vermoed wordt dat in 70 procent van alle woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1994 asbest aanwezig is. Dit is niet een risico dat je wilt blijven nemen.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je hier alvast een aantal offertes aanleveren van betrouwbare en gecertificeerde asbestinventarisatiebedrijven uit je omgeving. Zonder dat je ergens toe verplicht wordt kun je dan al exact zien waarmee je financieel te maken zal krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog