Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

asbestinventarisatieEr bestaat nog steeds veel onduidelijkheid met betrekking tot de verplichting om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Veel mensen denken wel eens dat dit altijd noodzakelijk is voor een oudere woning die geen complete nieuwbouw is. Dat is bijvoorbeeld helemaal niet het geval. Er geldt uitsluitend een verplichting voor het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie op het ogenblik dat je een huis van het jaar 1993 of vroeger wenst te laten verbouwen of slopen. Waarom dat precies het geval is en hoe je aan deze verplichting kunt voldoen vertellen we je uiteraard graag in dit artikel.

*Tip:
→ Wat zijn de exacte kosten van een asbestinventarisatie voor jou? Vul hier het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en kies de beste deal.

Hoe wordt een asbestinventarisatierapport opgemaakt?

Voor het verkrijgen van een asbestinventarisatierapport dient er een beroep te worden gedaan op één van de verschillende, gecertificeerde bedrijven die er hun diensten op de markt aanbieden. Wanneer er een dergelijk bedrijf wordt aangesteld zal er worden bepaald welke vorm van asbestinventarisatie er precies dient te worden uitgevoerd. Tijdens het onderzoek worden uiteraard alle materialen waarvan wordt vermoed dat ze asbest bevatten onderzocht. Daarnaast kunnen er eveneens materiaalmonsters worden genomen die na analyse een mogelijk vermoeden van asbest zullen bevestigen. Let op, het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je eerst over een asbestinventarisatierapport dient te beschikken alvorens de omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Verlies dit niet uit het oog, want het kan je tijdens de aanvraag heel wat tijd kosten indien deze niet in orde is.

Verschillende soorten asbestinventarisatie

Voorafgaand aan verbouwings- of slopingswerken is er voor het verkrijgen van een zogenaamde omgevingsvergunning altijd minstens een type A asbestinventarisatie verplicht. Het gaat hierbij om een onderzoek waarbij licht destructieve werkzaamheden kunnen worden verricht. We geven wel duidelijk aan dat dit onderzoek minstens moet worden uitgevoerd omdat er in bepaalde omstandigheden het vermoeden kan bestaan dat er ook minder goed bereikbare materialen in de woning asbest bevatten. Is dat het geval, dan kan er worden verzocht om een type B asbestinventarisatie uit te laten voeren. In dit geval kunnen er complete onderdelen van de woning gesloopt worden om asbesthoudende materialen te vinden. Of een dergelijk, extra onderzoek al dan niet is vereist blijkt doorgaans uitsluitend tijdens het uitvoeren van de type A asbestinventarisatie.

Wanneer is het nu echt verplicht?

Bovenstaande is uiteraard allemaal erg interessant om te weten, maar het geeft nog geen concreet antwoord op de vraag waar dit artikel eigenlijk om gaat, namelijk wanneer is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie echt verplicht? Wel, dit is in eerste instantie het geval wanneer het gaat om een gebouw van het jaar 1993 of vroeger. Bovendien spreekt het voor zich dat het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie slechts in bepaalde omstandigheden dient te gebeuren. Wij hebben deze even voor jou op een rijtje gezet:

  • Bij het uitvoeren van verbouwingen aan het huis.
  • Wanneer er slopingswerken worden uitgevoerd.

Er wordt wel eens gezegd dat het eveneens verplicht is om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren wanneer er een woning van het jaar 1993 of er voor wordt verkocht. Dat is echter niet correct. Wel kan dit uiteraard zeer belangrijke informatie zijn voor de koper waardoor deze wel kan verzoeken om deze gegevens in de koopakte op te nemen.

Niet alleen verplicht, maar ook echt noodzakelijk

De geldende verplichting met betrekking tot het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie kan bijzonder vervelend zijn. Dit niet alleen om financiële, maar ook om praktische redenen. Een dergelijk onderzoek neemt namelijk behoorlijk wat tijd in beslag en bovendien kost het ook nog eens aardig wat geld. Dit alles is natuurlijk wel waar, maar daar staat tegenover dat alleen door middel van een asbestinventarisatie de zekerheid kan worden verkregen waar jij met betrekking tot eventuele asbest in je woning toch naar op zoek bent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog