Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door de jaren heen is duidelijk geworden dat er aan asbesthoudende materialen verschillende niet onbelangrijke risico’s verbonden zijn. Meerdere chronische ziektes waaronder ook longkanker kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door vrijgekomen asbestvezels. Om er zeker van te zijn dat dit zeer gevaarlijke materiaal niet nog meer slachtoffers maakt heeft de overheid er voor gekozen om een verplichting op vlak van asbestinventarisatie in te voeren. Deze verplichting geldt voor alle huizen die zijn gebouwd in het jaar 1993 of er voor. Heb jij ook zo’n huis en wil je graag verbouwingen of slopingswerken laten uitvoeren? Lees dan snel verder en ontdek waar je op vlak van asbestinventarisatie en verwijdering allemaal rekening mee dient te houden!

Wanneer mag ik asbest zelf verwijderen?

In tegenstelling tot wat nog steeds vaak wordt gedacht is het lang niet altijd verplicht om een beroep te doen op een gecertificeerd bedrijf voor het laten verwijderen van asbesthoudende materialen uit jouw woning. Er zijn dan ook echt situaties waarin dit gewoon door jou zelf kan gebeuren. Om dit te kunnen en mogen doen dient er evenwel rekening te worden gehouden met een aantal vereisten. We hebben ook deze uiteraard even voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Het materiaal mag tijdens het verwijderen niet worden beschadigd.
  • Er mag in geen geval sprake zijn van vrijgekomen asbestvezels.
  • Er mag maximaal 35 vierkante meter aan asbesthoudend materiaal worden verwijderd.

 

Naast bovenstaande is het ook zo dat er altijd vooraleer er sloopwerken met asbesthoudendmateriaal worden uitgevoerd een sloopmelding dient te gebeuren bij de gemeente. Alleen op deze manier ben je, je namelijk ten volle bewust van alle mogelijke voorzorgsmaatregelen die genomen dienen te worden.

Wanneer moet ik deze werkzaamheden uitbesteden?

Indien er niet aan bovenstaande voorwaarden kan worden voldaan en indien het gaat om niet-hechtgebonden asbest is het altijd verplicht om het verwijderen van de asbest uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Vooraleer er echter nog maar kan worden gesproken over het verwijderen van de asbest dient er eerst een asbestinventarisatie te gebeuren. Ook hiervoor zijn er bedrijven op de markt terug te vinden die over een speciale certificering beschikken. Het laten opmaken van een asbestinventarisatierapport is hoe dan ook vereist omdat er anders geen omgevingsvergunning kan worden aangevraagd.

 

Ondanks het feit dat dit op het eerste zicht misschien een beetje vervelend lijkt is de verplichting echt gegrond. De risico’s voor de gezondheid van de in- en omwonenden is namelijk altijd alles behalve onaanzienlijk te noemen. Ben jij ook verplicht om het verwijderen van de asbesthoudende materialen in je woning uit te besteden aan een professioneel bedrijf? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de kosten zoals in de onderstaande twee prijstabellen aangegeven.

 

Asbest verwijderen uit golfplaten 1 – 10 vierkante meter Gemiddeld 680 euro
Asbest verwijderen uit golfplaten 11 – 20 vierkante meter Gemiddeld 810 euro
Asbest verwijderen uit golfplaten 21 – 30 vierkante meter Gemiddeld 860 euro
Asbest verwijderen uit golfplaten 31 – 50 vierkante meter Gemiddeld 930 euro

 

Asbest verwijderen uit 1 ruimte tot 35 vierkante meter Gemiddeld 1.075 euro
Asbest verwijderen uit 2 ruimtes tot 40 vierkante meter Gemiddeld 1.175 euro
Asbest verwijderen uit 3 ruimtes tot 50 vierkante meter Gemiddeld 1.475 euro
Asbest verwijderen uit 2 ruimtes tot 70 vierkante meter Gemiddeld 1.725 euro

Asbest verwijderen bij verkoop van een oudere woning?

Vaak wordt gedacht dat het bij de verkoop van een woning van het jaar 1993 of er voor verplicht is om de aanwezige asbest te laten verwijderen. Dat is niet correct. Wel kan dit een belangrijk voordeel zijn en kan het de verkoopwaarde van de woning verhogen. Indien er voorafgaand aan de verkoop van een huis wel een asbestinventarisatie is gebeurd weet de uiteindelijke koper immers precies wat hem (of haar) te wachten staat zonder dat er eerst nog extra kosten gemaakt dienen te worden. Ondanks het feit dat een asbestinventarisatie voor verkoop dus geen verplichting is kan het wel zeker en vast aan te raden zijn.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog