Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
asbest verwijderen

Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een gebouw te kopen die is gebouwd voor het jaar 1994 en je deze wil laten verbouwen of slopen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je een zogenaamde asbestinventarisatie moet laten uitvoeren. Het betreft hier eigenlijk niets meer of minder dan een onderzoek welke als doel heeft om vast te stellen of er asbest in de woning in kwestie aanwezig is en indien ja in welke vorm en mate. Op basis van deze bevindingen kan vervolgens een asbestinventarisatierapport worden opgemaakt die een noodzakelijk document is tijdens de aanvraagprocedure van een omgevingsvergunning.

Waarom is asbestinventarisatie noodzakelijk?

Zoals reeds aangegeven is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie altijd een vereiste op het ogenblik dat je van plan bent om verbouwingen of slopingswerken uit te laten voeren aan je woning van voor het jaar 1994. Los van het feit dat dit een verplicht gegeven is zorgt het eveneens voor een niet onaanzienlijke bescherming van de mensen die er in woonachtig zijn of in de toekomst nog zullen zijn. Veel mensen vinden de kosten die ze moeten betalen voor asbestinventarisatie op het eerste zicht een beetje een verloren kost, maar uiteindelijk zal blijken dat ze een niet onbelangrijke garantie kan bieden voor de gezondheid. Het spreekt voor zich dat dit meer waard is dan het bedrag dat je voor de asbestinventarisatie dient te betalen.

Een vereiste voor verkrijgen van de omgevingsvergunning

Het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie is noodzakelijk vooraleer een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd omdat het bekend moet zijn in welke mate er sprake is van asbesthoudende materialen in de woning. Bovendien moeten deze ook gesitueerd kunnen worden waardoor de werkmensen er rekening mee kunnen houden en gepaste maatregelen kunnen voorzien. Asbestvezels die vrijkomen zijn bijzonder schadelijk voor de omgeving. Mensen lopen er niet onaanzienlijke risico’s door wat er voor zorgt dat blootstelling er aan het best kan worden voorkomen. Door het laten opmaken van een asbestinventarisatie door een gecertificeerd bedrijf is het in ieder geval mogelijk om een groot deel van de potentiële risico’s in de kiem te smoren.

Welke asbestinventarisatie is vereist?

Asbestinventarisatie is dus een noodzakelijk gegeven wanneer je er voor wil kiezen om een gebouw van voor het jaar 1994 te verbouwen. Wist je echter dat er tegenwoordig verschillende vormen van asbestinventarisatie bestaan? We onderscheiden op dit vlak drie algemene mogelijkheden waarbij bij type A asbestinventarisatie ook nog eens een uitbreiding mogelijk is. Om er zeker van te zijn dat je perfect weet welke asbestinventarisatie voor jouw situatie geschikt is hebben we even de verschillende opties op een rijtje gezet:

 

  • Asbestinventarisatie type 0

Het eerste type asbestinventarisatie onderzoek is het zogenaamde type 0. Dit is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Het betreft hier namelijk enkel en alleen een visueel onderzoek waarbij er niets mag worden gebroken of verplaatst. Omwille van het ietwat oppervlakkige resultaat waar deze vorm van asbestinventarisatie over beschikt kan ze niet worden gebruikt voor het opmaken van een asbestinventarisatierapport ter voorbereiding van de aanvraag voor de omgevingsvergunning.

 

  • Asbestinventarisatie type A

Wanneer er een omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd is het altijd van belang om er voor te kiezen om een asbestinventarisatie type A uit te laten voeren. Tijdens het uitvoeren van een dergelijk onderzoek wordt er gebruik gemaakt van klein materieel waarmee licht destructieve werken kunnen worden uitgevoerd. Deze werken kunnen noodzakelijk zijn omdat ze aan het licht kunnen brengen welke materialen in huis mogelijks wel en niet over asbest kunnen beschikken. Je moet er rekening mee houden dat er tijdens het uitvoeren van een asbestinventarisatie type A ook zogenaamde materiaalmonsters kunnen worden genomen. Deze monsters kunnen noodzakelijk zijn in situaties waarin er slechts een vermoeden bestaat dat er asbest in bepaalde delen van het huis aanwezig is. Zo krijgt men de bevestiging die men zoekt.

 

  • Asbestinventarisatie type B

Indien tijdens het uitvoeren van een asbestinventarisatie type A wordt vermoed dat er nog ergens in de diepere constructie van het gebouw asbesthoudende materialen zijn terug te vinden die niet zomaar bereikbaar zijn kan er voor worden gekozen om een type B asbestinventarisatie uit te laten voeren. In dit geval is er geen sprake meer van licht, maar wel van zwaar destructief onderzoek waardoor de kosten uiteraard een behoorlijk stuk hoger kunnen uitvallen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog