Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
asbest verwijderen

Een asbestinventarisatie plan je in als je vermoed dat er asbest in je woning of op je erf aanwezig is. Er komt dan een erkende inventariseerder langs die met verschillende technieken kan constateren hoe de situatie ervoor staat. Deze zal in sommige gevallen een monster nemen, zal een rapport uitbrengen en zal indien nodig sloopwerkzaamheden uitvoeren als dit het asbest kan blootleggen. Over asbestinventarisaties zijn nogal wat valse vooroordelen in omloop die je misschien niet in de eerste instantie zou herkennen. Hier hopen we deze voorgoed de wereld uit te helpen.

Een asbestinventarisatie is duur

Asbestinventarisaties kunnen duur zijn, maar dit hoeft niet. Er wordt gebruik gemaakt van een stappenplan. Allereerst is er het onderzoek type 0 waarmee je bewijst dat er geen asbest aanwezig is in je woning. Ontstaat er tijdens dit onderzoek het vermoeden dat er toch asbest zou kunnen zijn, dan wordt je aangeraden onderzoek type A uit te laten voeren. Daarmee wordt het asbest aangewezen, in kaart gebracht en onderzocht. Ontstaat tijdens het onderzoek type A het vermoeden dat er ook asbest aanwezig zou kunnen zijn op plaatsen die niet met het blote oog te zien zijn, dan moet een onderzoek type B worden uitgevoerd. Hier komen dan ook sloopwerken aan te pas. Onderstaand vind je de prijzen en bijbehorende situaties waarin je dit kunt doen.

  • Type 0: onderzoek type 0 gebruik je als je wilt aantonen dat er geen asbest aanwezig is. Bijvoorbeeld als je je woning wilt verkopen of verbouwen. Dit is minder officieel en kost gemiddeld €175.
  • Type A: onderzoek type A wordt uitgevoerd als je al weet dat er asbest in je woning aanwezig is. Dit kan zijn ter voorbereiding van een sanering of als je je woning wilt gaan slopen. Hiervoor betaal je gemiddeld €375.
  • Type B: als er asbest aanwezig is op plekken die niet gemakkelijk te bereiken zijn, zoals in de muren, in de schoorsteen of onder het dak, dan is onderzoek type B noodzakelijk. Er wordt dan gesloopt waardoor de prijzen kunnen oplopen tot €1600.

Een asbestinventarisatie kun je zelf

Tenzij je golfplaten hebt kun je moeilijk zelf aantonen of er asbest aanwezig is in jouw pand of op je erf. Asbest werd gemaakt in verschillende kleuren, in verschillende vormen en voor een verscheidenheid aan doeleinden. Het is dus nooit verstandig om zelf te proberen aan te tonen dat je asbest in je woning hebt. Ook kun je aan de hand daarvan niet zelf het asbest verwijderen (enkele uitzonderingen daargelaten). Asbest is een zeer schadelijke stof en het inventariseren en verwijderen ervan laat je het beste aan de specialisten over.

Asbestinventarisatie is niet verplicht

Als jij een asbestsanering uit wilt laten voeren of je hebt een woning die gebouwd is tussen 1945 en 1994 en je wilt gaan slopen, heb je altijd een asbestinventarisatie nodig. Als je je woning wilt verkopen dan is dit niet verplicht, maar dan kan het bewijs dat er geen asbest aanwezig is de verkoop versnellen. Een asbestinventarisatie is altijd verplicht als er inderdaad asbest in je pand aanwezig is. Het is de manier waarop er wordt bepaald wat de volgende stappen zullen zijn.

Asbest hoeft niet verwijderd te worden

Er zijn slechts enkele situaties waarin asbest niet verwijderd hoeft te worden. Hechtgebonden asbest, bijvoorbeeld, dat zich binnenin huis bevindt en niet in contact staat met de buitenwereld, hoeft niet verwijderd te worden. Als woningeigenaar ben je door de overheid zelf verantwoordelijk gemaakt voor je asbest en dit moet je voor 2024 hebben verwijderd. Dit betreft alleen asbest dat in contact staat met de buitenlucht. Dit zijn in de meeste gevallen asbestdaken en in het Verbod op Asbestdaken staat dit dan ook duidelijk vermeld. Doe je dit niet, dan loop je het risico een boete te krijgen en je zal alsnog verplicht worden om het asbest te verwijderen. Vermoed jij dat er asbest in jouw woning aanwezig is, laat dan dus altijd een inventarisatie uitvoeren, zodat je exact weet wat de vervolgstappen moeten zijn.

Hechtgebonden asbest is niet schadelijk

Er wordt onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Niet hechtgebonden asbest is zacht en gemakkelijk af te breken, waardoor de vezels dus probleemloos de lucht in kunnen worden gebracht. Dit type asbest is erg schadelijk en dient veilig en beschermd te worden verwijderd. Hechtgebonden asbest, daarentegen, is hard en de vezels zitten erg vast in het bindmiddel. Deze kunnen dus veel moeilijker loslaten. Dat betekent niet dat hechtgebonden asbest niet schadelijk is. Als dit beschadigt of scheurt zullen de microscopische vezels toch de lucht in worden gebracht. Heb je golfplaten die uit hechtgebonden asbest bestaan maar die aan elkaar gelijmd zijn, dan kunnen deze ook schadelijk zijn als je ze los probeert te halen. Via een asbestinventarisatie kunnen de risico’s allemaal worden vastgesteld. Tot dan is het dus het beste om altijd het zekere voor het onzekere te nemen.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een asbestinventarisatie uit laten voeren? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool, vraag een aantal offertes op bij betrouwbare bedrijven en neem de eerste stap richting het saneren van jouw asbest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog