Alles over asbestinventarisatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ondanks het feit dat er de voorbije jaren heel wat te doen was over de bestrijding van asbest in huizen en andere panden is het nog steeds zo dat veel mensen niet zeker weten of ze nu wel of niet verplicht zijn om een asbestinventarisatie uit te laten voeren. Het is namelijk zo dat deze verplichting meerdere uitzonderingen bevat waarbij het uitvoeren van een dergelijk onderzoek dus helemaal geen vereiste is. Twijfel jij ook of je bijvoorbeeld voor het verbouwen van jouw woning verplicht bent om een asbestinventarisatie uit te laten voeren en wil je daar graag meer zekerheid over krijgen? In dat geval is het beslist de moeite waard om de informatie zoals weergegeven op deze pagina even grondig door te nemen.

Wat is asbestinventarisatie precies?

Wanneer we het hebben over asbestinventarisatie spreken we eigenlijk van een onderzoek welke is uitgevoerd om na te gaan of er al dan niet sprake is van asbest in de woning in kwestie. Is er daadwerkelijk asbest aanwezig, dan wordt er nauwkeuriger onderzoek verricht. Dit extra onderzoek heeft als functie om niet alleen te bepalen waar er precies sprake is van asbest in huis, daarnaast moet ook de hoeveelheid worden bepaald evenals de mogelijke risico’s die er aan verbonden zijn. Op het ogenblik dat er een gebouw van voor het jaar 1993 moet worden gesloopt of verbouwd is het aanvragen van een asbestinventarisatie type A of type B altijd een vereiste voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning. Er bestaat ook zoiets als een asbestinventarisatie type 0, maar daarbij gaat het eigenlijk uitsluitend om een visuele controle op de aanwezigheid van asbest.

Wat wanneer ik een huis heb die na 1993 is gebouwd?

De verplichting voor het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie geldt niet voor iedereen. Ze werd dan ook pas ingevoerd in het jaar 1993. Concreet betekent dit dat alle woningen van dit jaartal en er voor moeten worden gecontroleerd vooraleer er verbouwingen aan uitgevoerd kunnen worden. Dit geldt niet voor gebouwen die in 1994 of later zijn gebouwd omdat er toen reeds een verbod bestond op het gebruik van asbest. Beschik je met andere woorden over een huis welke na 1993 is gebouwd? Dan hoef je geen rekening meer te houden met het aanvragen van een asbestinventarisatie vooraleer er verbouwingen kunnen worden uitgevoerd.

Extra uitzonderingen voor specifieke onderdelen

Er geldt naast bovenstaande nog een extra uitzondering op de regel met betrekking tot asbestinventarisatie. Verschillende onderdelen die binnen een woning moeten worden verwijderd kunnen immers gebeuren zonder dat er daarvoor een asbestinventarisatie moet worden aangevraagd. We hebben deze verschillende uitzonderingen even op een rijtje gezet:

 

  • Het geheel of gedeeltelijk verwijderen van asbestcementhoudende waterleidingbuizen.
  • Het geheel of gedeeltelijk verwijderen van gasleidingsbuizen.
  • Het geheel of gedeeltelijk verwijderen van rioolleidingsbuizen.

 

Wanneer er twijfel bestaat over het feit of er voor het onderdeel dat je wenst te laten verwijderen een verplichting met asbestinventarisatie geldt of niet is het altijd aan te raden om daarvoor contact op te nemen met een expert. Indien er wel een verplichting geldt en je daar niet aan voldoet kan dat namelijk niet onaanzienlijke gevolgen hebben.

Zelf asbesthoudende materialen verwijderen?

Wist je tot slot dat je in bepaalde omstandigheden het recht hebt om zelf de aanwezige asbest te verwijderen zonder dat je daarvoor een beroep hoeft te doen op een gecertificeerd bedrijf? Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat dit enkel en alleen kan gebeuren in het geval wanneer het gaat om hechtgebonden asbest. Bovendien moet er over worden gewaakt dat het materiaal op zich tijdens het slopen niet stuk gaat waardoor de asbestvezels vrij kunnen komen. Het zelf verwijderen van hechtgebonden asbest zonder tussenkomst van een gespecialiseerd bedrijf kan bovendien enkel en alleen wanneer de totale oppervlakte van het materiaal niet meer dan 35 vierkante meter bedraagt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Blog